Süpervizyon, psikoterapi yapmaya başlandığı ilk zamanlardan mesleğin ilerleyen yıllarında bile devam eden önemli bir süreçtir. Lisans eğitimi ve yüksek lisans eğitimi teorik olarak oldukça eğitici bir süreç olsa da danışan almaya başlanmadan önce ve danışan ile çalışıldığı süre boyunca süpervizyon altında danışan görmek gereklidir. Süpervizyon, psikolog, psikolojik danışmanın özellikle mesleğe ilk başladığı yıllarda uygulama bilgilerini geliştirmeleri, terapi - danışmanlık becerisi edinebilmeleri ve terapist becerilerini geliştirebilmeleri açısından kendisi de süpervizyon süreçlerinden geçmiş daha deneyimli terapistlerden alınan destektir.
Psikolog, psikolojik danışman danışan görmeye ilk başladığı dönemde kendi vakalarını süpervizörünün değerlendirmesi ile takip etmelidir. Böylece terapi sürecinde ustalık kazanma yolunda yanlışlarını, doğrularını değerlendirme fırsatı yakalayacaktır. Ayrıca çalışılan belirli bir terapi ekolü varsa bu ekol ile çalışan başka bir deneyimli uzmandan alınan süpervizyon ile çalıştığı ekolde yetkinlik kazanma yolunda ilerleyecektir.
Süpervizyon ile terapist, danışanın seansa getirdiklerini, terapi malzemesini nasıl kullanacağını, terapötik aktarımı fark edebilmeyi, objektif kalabilme becerisini ve terapide ortaya çıkabilecek zorlayıcı süreçlerle nasıl başedebileceği gibi oldukça kapsamlı süreçlerin edinilmesini sağlar.
Terapist ile danışan arasındaki ilişkiye benzeyen süpervizyon sürecinin de belirli kuralları ve dinamikleri vardır. Bu süreçte de ilişki, aktarım önemlidir. Özellikle terapistin kendine yönelik içgörü kazanmasına destek olan süpervizyon genellikle 2 şekilde alınabilir.
Grup süpervizyonu ve Bireysel süpervizyon şeklinde alınabilecek bu süreç her terapistin edinmesi gereken bir süreçtir.
Grup süpervizyonları belirli sayıda kişi ile birlikte belirli bir vakanın paylaşıldığı, vaka formülasyonunun yapıldığı ve tartışıldığı süreçlerken, bireysel süpervizyon ise süpervizyon alan terapistin desteğe ihtiyaç duyduğu vaka veya vakalar üzerine başka bir uzmandan aldığı süpervizyon çeşididir.
Her terapist mesleğin ilerleyen yıllarında bile zaman zaman başka bir uzmandan fikir, destek almaya ihtiyaç duyar. Terapistlik hayat boyu gelişmeye, yenilenmeye ihtiyaç duyar. Süpervizyon ise gelişmenin, yenilenmenin en uygun uygulamasıdır.